Šviesos svarba – žmogui, gyvūnui, aplinkai

Ūkininkai puikiai supranta gyvulių gerovės svarbą. Niekas neabejoja, kad sveiki ir laimingi gyvuliai greičiau auga, didėja jų produktyvumas. Būtent todėl, būtina sukurti gyvuliams optimalias gyvenimo sąlygas.

Natūrali šio proceso dalis - ūkinių pasatatų apšvietimas. Tokie sprendimai ne tik didina jūsų ūkio ir jūsų pačių gerovę, bet turi teigiamą poveikį aplinkai bei ženkliai mažina sąskaitas už elektrą.

Šviesos svarba – žmogui, gyvūnui, aplinkai

Dienos šviesa - arčiau natūralios gamtos

Tyrimai rodo, kad žmonės gerokai efektyviau dirba dienos šviesoje, nei dirbtinio apšvietimo sąlygomis. Lygiai taip pat ir gyvuliai. Agronomai atliko išsamius stebėjimus apie dienos šviesos poveikį gyvulininkystei. Ir štai keletas išvadų:

  • Dienos šviesoje karvės pagamina daugiau pieno, ir ženkliai rečiau serga. Kuo daugiau šviesos, tuo geresni ekonominiai rezultatai;
  • Gyvuliai sezonus jaučia pagal natūralios šviesos ciklus. Dirbtinis apšvietimas sutrikdo jų sezoniškumo pojūtį, todėl galimi negatyvūs padariniai, pavyzdžiui - gyvuliai per anksti meta savo žieminį kailį, nors šaltasis sezonas nėra pasibaigęs;
  • Dėl dienos šviesos trūkumo (D vitamino stokos), kiaulėms ir naminiams paukščiams gali pradėti vystytis rachitas (suminkštėja kaulai). Žinoma, galima tai išspręsti papildomu D vitamino su maistu, tačiau tai reiškia papildomas išlaidas;
  • Dienos šviesoje vištos yra jautrios UV spinduliams. Veiklamos dienos šviesos ir UV spindulių, jos mažiau peša savo plunksnas;
  • Auginant žirgus, dienos šviesos ciklas turi įtakos kumelių reprodukciniam laikotarpiui.
  • Geras apšvietimas j gyvybiškai būtinas ir karvėms, nustatant vizualų kontaktą ir tarpusavio socialinę hierarchiją. Šviesa joms padeda išvengti traumų;

Šį privalumų sąrašą galima tęsti dar ilgai, mat akivaizdu, jog dienos šviesa yra tokia pat svarbi gyvulių gerovei, kaip ir kontaktas su tos pačios rūšies gyvuliais. Labai svarbu pasirūpinti, kad į pastato vidų patektų dienos šviesa, ypač tuomet, kai nėra galimybės gyvuliams išeiti į lauką (pvz., žiemą).

Šviesos svarba – žmogui, gyvūnui, aplinkai

Daugiau šviesos – mažiau streso

Dienos šviesa svarbi ir žmogui. Tyrimai parodė, kad žmonių, nuolat dirbančių dirbinio apšvietimo sąlygomis, streso hormonų lygis kraujyje yra daug didesnis, nei dirbančiųjų natūralioje dienos šviesoje. Ūkininkavimas sukelia pakankamai streso (teigiamo), todėl papildomo jau nesinorėtų.

Dienos šviesa tampa ir žmonių motyvacija. Tyrimai parodė, kad ji padidina produktyvumą ir pasitenkinimą savo darbu. Natūralus apšvietimas padeda susikaupti. Ūkininkai pastebėjo, kad darbuotojai plušantys dienos šviesoje, rečiau serga. Dėl nuolatinio dienos šviesos trūkumo kyla sveikatos problemų, tokių kaip miego sutrikimai, negebėjimas susikaupti, atsiranda efektyvumo problemų ar net prasideda depresija. Todėl siūlome nepamiršti, kad kolektyvui naudinga reguliariai dirbti dienos šviesoje.

Šviesos svarba – žmogui, gyvūnui, aplinkai

Išmanūs natūralaus apšvietimo sprendimai

Natūrali šviesa yra svarbi, tačiau jei į žemės ūkio paskirties pastatus pateks per daug saulės šviesos, gali susidaryti šiltnamio efektas ir vidaus temperatūra gali smarkiai pakilti.

Tam „Eternit“ sukūrė skaidrius banguotus lakštus. Jie turi visus privalumus, kaip įprastiniai pluoštinio cemento banguoti lakštai, tačiau yra laidūs dienos šviesai. Jie turi ir specialią dangą, kuri atspindi saulės spindulius. Šios savybės dėka šviesa efektyviai patenka į vidų, o kartu sulaikoma šiluma. Skaidrūs banguoti lakštai yra puikiai suderinami su „Eternit“ banguotais lakštais. Jie lengvai montuojami, galima rinktis ir sumontuoti skaidrius lakštus per visą kraigą arba paskirstyti dienos šviesai pralaidžius lakštus visame stogo paviršiuje.

Kuo daugiau natūralios dienos šviesos įleidžiate į vidų, tuo mažesnis dirbtinio apšvietimo poreikis. Tai tikrai atsispindės jūsų elektros sąskaitoje ir jūs mažiau kenksite aplinkai.

Cedral fasado ir stogo sprendimai

Susipažinkite su mūsų Cedral dailylentėmis ir plokštelėmis

EQUITONE unikalus fasado sprendimas

Visa informacija apie EQUITONE fasado plokštes.