Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

Gyvulių ir paukščių gerovę užtikrinantys, saugūs, greitai ir lengvai uždengiami – tokie stogai vertinami ūkio sektoriuje. Moksliniai tyrimai rodo, kad stogo konstrukcija, danga ir jos savybės gali teigiamai paveikti gyvulių produktyvumą.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

STOGĄ APIE 300 KARVIŲ IR TELYČIŲ PASTATUI UŽSIDENGĖ PATS

Ignalinos rajone 150 melžiamų karvių ir daugiau nei 100 telyčių fermą turintis Alfonsas Belevičius stogui ieškojo patikimos ir nebrangios dangos. „Pasirinkau banguotus lakštus, nes paprasta, pigu ir patikima. Geras produktas. Stogas ilgaamžis, stiprus, turi saugumo juosteles“, – sako karvių ūkio savininkas, stogą uždengęs „Eternit“ gamyklos „Eternit AGRO XL“ lakštais.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

Pagal parengtą stogo projektą ūkininkas pats nesunkiai sumontavo banguotus lakštus. Darbas vyko greitai – didžiulis statinys apdengtas per penkias dienas. Stogui rinkosi nedažytus lakštus, atkreipė dėmesį į tai, kad fibrocementas atsparus krituliams, saulei ir amoniakui. Dalis jo dengta skaidriais agro sektoriui skirtais lakštais, kurie nereikalauja papildomų konstrukcijų, lygiai taip pat atlaiko lietų, sniegą ar kitus agresyvius aplinkos veiksnius. „Daugiau šviesos – karvės aktyviau maitinasi“, – pliusą įžvelgia A. Belevičius.

Karvių fermos stogas – šalto tipo. Pastaruoju metu, pasak savininko, nebūna itin šaltų žiemų, be to, svarbiausia įrengiant stogą pasirūpinti tinkamu vėdinimu, todėl toks sprendimas pasiteisino.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

BANGUOTI LAKŠTAI KURIA TINKAMĄ GYVULIŲ GEROVEI APLINKĄ

Planuojant ūkinės paskirties pastato stogą, būtina atsižvelgti į gyvulių gerovės reikalavimus ir viduje sukuriamą klimatą. Vienas sudėtingiausių dalykų – įvertinti gyvulių savijautai įtaką darančius rodiklius.

Pastaruoju metu, pasak projektuotojo, įmonės „Tektometrija“ direktoriaus Kazimiero Sakalausko, klimatas keičiasi, agresyvėja, dažniau kyla audrų, šalčius keičia kaitra, todėl stogų dangos turi būti atsparios šiems pokyčiams. „Gyvulių ūkiams skirti banguoti lakštai absorbuoja drėgmę, nuo jų nevarva, nekapsi iš vidinės pusės dėl temperatūrų skirtumo – nes kas tokiame duše norėtų gyventi? Gyvulius tokioje drėgmėje ima pulti ligos“, – sako projektuotojas.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

Dažniausiai dengiant ūkinės paskirties statinių stogus daromos šios klaidos – neįvertinamas stogo nuolydis ir tai, kad jam reikalingos pastogės. „Statomi dideli tvartai su dideliais langais, jie nukenčia nuo kritulių, nes dažnai būna pagaminti iš PVC medžiagų. Po žiemos jie plyšta, kad taip neatsitiktų, reikia įrengti pastoges. Mūsų oro sąlygomis reikalingos ir pastogės, ir stogo karnizai, nes sienos nuledija, o ledas ardo“, – įspėja projektuotojas, atkreipęs dėmesį į tai, kad senieji Lietuvos dvarai, šimtamečiai ūkiniai pastatai turėdavo pastoges.

Banguoti fibrocementiniai lakštai pasižymi ilgaamžiškumu, jais uždengtas stogas puikiai tinka mėsiniams galvijams, prieaugiui laikyti.

Ūkiniams pastatams K. Sakalauskas dažniausiai projektuoja paprastus dvišlaičius, šalto tipo stogus – tokiems reikalingi gerai apskaičiuoti ventiliacijos sprendimai. Ūkininkai noriai renkasi banguotus lakštus. „Jiems reikia mažiau medienos, didesni tarpai tarp ilginių“, – sako projektuotojas.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

Per savo darbo metus jis įsitikino, kad parengus gerą stogo konstrukcijos projektą, banguotus lakštus pritaikyti ir sumontuoti paprasta. Daugelis nedidelių ūkių savininkų tai daro patys, sutaupydami resursų. Agrosektoriui skirti lakštai yra didesni už tuos, kuriais dengiami gyvenamieji pastatai, todėl procesas vyksta greičiau, mažiau persidengimų, mažesnė medžiagų išeiga. Be to, „Eternit“ kartą per mėnesį daro Atvirų durų dienas – mokymus, kurių metu žmonės gali pasitreniruoti patys montuoti lakštus.

„Svarbu pasirinkti tinkamą projektuotoją arba įmonę, kuri realiai dirba agrosektoriaus srityje, – pataria „Eternit“ regiono pardavimo vadovas Donatas Bosas. – Yra labai daug architektų, projektuotojų, kurie projektuoja pastatus, bet neturi techninių žinių apie agrosektoriaus pastatams keliamus reikalavimus“.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

Užsisakykite nemokamus pavyzdžius jau dabar!

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

PROFESORIUS: KEISKITE POŽIŪRĮ Į MIKROKLIMATĄ

Fibrocementiniai „Eternit AGRO XL“ lakštai lietaus, krušos ir kitiems gamtos garsams neleidžia kelti didesnio nei 60 decibelų triukšmo. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad triukšmo lygiui pakilus vos 10 decibelų daugiau už normą, gyvuliai ima stresuoti, tai neigiamai veikia produktyvumą.

Optimalios karvėms tinkamos temperatūros palaikymo ir tinkamos stogo dangos ryšį įvairiais tyrimais pagrindė ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijos profesoriaus Rolando Bleizgio komanda.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

„Karvei optimali temperatūra yra nuo –7 iki +22 laipsnių, tai tas temperatūros intervalas, kuris nedaro neigiamos įtakos jos produktyvumui. Ir visa tai tikrai labai daug priklauso nuo stogo konstrukcijos ir stogo dangos“, – sako VDU Žemės ūkio akademijos universiteto profesorius.

Renkantis tinkamą stogo dangą, svarbu atsižvelgti į keletą aspektų: ji turi neleisti kauptis kondensatui, palaikyti tinkamą temperatūrą visus metus – vasarą neįkaisti, žiemą neįšalti, absorbuoti drėgmę, šaltį, šilumą, izoliuoti triukšmą ir būti atspari neigiamam aplinkos poveikiui, pavyzdžiui, trąšoms, amoniakui.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

„Kai kondensuojasi vandens garai, ne tik nuo stogo laša, bet ir atsiranda pelėsių“, – teigia profesorius, tyrinėjantis, kaip pasiekti efektyviausią tvarto naudojimą su optimaliomis investicijomis.

Statant tvartus, pasak mokslininko, svarbu keisti požiūrį į mikroklimatą ir rinktis jį tinkamai palaikančias medžiagas. Rūpinantis, pavyzdžiui, karvėmis, svarbesnis už apšiltintą stogą, pastatų šildymą tampa švarus oras. Tinkamai vėdinant patalpas, gyvuliai jaučiasi komfortiškai, mažėja oro tarša ir konstrukcijų erozija.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

TINKA IR STRUČIŲ AUGINTOJAMS

Šiaulių rajone, Bertužių kaime, stručius ir kitus dekoratyvinius paukščius auginanti Krasauskų šeima, restauruodami seną molinį tvartą, taip pat rinkosi banguotus ūkio sektoriui skirtus lakštus. Daug saulės šviesos turintiems gauti egzotiškiems sparnuočiams reikėjo suprojektuoti stogą su skaidrių lakštų intarpais. Šie lakštai atitinka įprastų lakštų bangas, todėl montuojami įprastai.

„Šviesos reikėjo daugiau, nes jiems labai reikalingas vitaminas D, – sako stručių augintojas Vaidas Krasauskas. – Saulė per tuos skaidrius lapus labai prišildo patalpas. O šaltį stručiai ištveria, lauke ir atšalus iki -20 laipsnių gali vaikščioti, svarbu, kad nakčiai pareitų, kitaip atšals kojos“.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

Rinkdamasis stogo dangą, dekoratyvinių paukščių ūkio kūrėjas svarstė ir skardos variantą, tačiau jį atmetė: stipresnio lietaus keliamas triukšmas stručius veda iš proto. Svarbu buvo ir estetinis vaizdas – šeima planuoja rengti edukacinius užsiėmimus, todėl rinkosi klasikinį žalią, aplinkoje derantį stogą.

Stogą su keliais pagalbininkais sumontavo pats per šešias dienas. „Svarbu tiesiai į gegnes sudėti, daugiau jokių problemų“, – pastebi V. Krasauskas.

Pasirinkę agresyvių aplinkos veiksnių nebijančius fibrocementinius lakštus, gyvulių ar paukščių augintojai gali naudoti iš tos pačios medžiagos pagamintas originalias gamyklines detales vėjalentėms ar kraigams, taip pat rinktis specialius agrosektoriui skirtus belgiškus varžtus, apsaugotus nuo korozijos. Yra ir montavimo darbus pagreitinantis specialus įrankis.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

SAUGŪS STOGAI

Banguotais lakštais gyvuliams ar paukščiams skirtus pastatus uždengę ūkininkai tikina, kad apsisprendimui rinktis tokią medžiagą įtakos turi ir saugumas. Jie atsižvelgia į tai, kad lakštai turi saugumo juosteles, be to, yra nedegūs.

„Visi ilgesni nei 1,2 m lakštai turi saugumo juosteles, – sako „Eternit“ atstovas D. Bosas. – Mes vieninteliai Baltijos regione tiekiame tokį produktą“. Saugumo juostelės yra nepamainomos saugiai montuojant stogus. Gyvulininkyste užsiimantiems žmonėms labai svarbu ir kiek įmanoma labiau apsisaugoti nuo greitai įsiplieskiančių gaisrų. Pagal gaisro greitėjimo, dūmingumo, nuodingų medžiagų išskyrimo ir kitus rodiklius banguoti lakštai priklauso nedegių medžiagų klasei: A1, A2.

Gyvulių ir paukščių augintojai renkasi banguotų lakštų stogus

Individualiai lakštai pritaikomi ir šalto, ir šilto tipo fermų stogams – tuomet po banguotais lakštais dar naudojama šiluminė izoliacija. Taip pat pagal poreikius gali kisti ir jų matmenys, projektuojami nestandartiniai lakštai. Gamykla gali pagal užsakymą pagaminti, pavyzdžiui, 3 m lakštus.

„Tvarte turi būti geras technologijos išpildymas, o problemas galima spręsti su mažomis investicijomis, bet kad pastatytas tvartas tarnautų, atliktu savo paskirtį ne 10 metų, o 20–30 ir ilgiau. Geriau rinktis tinkamas medžiagas,“ – pataria VDU Žemės ūkio akademijos profesorius R. Bleizgys, sakantis, kad geras stogas yra svarbus kuriant gyvulių gerovei palankią aplinką.

agri support

Vis dar turite klausimų? Būtinai susisiekite su mumis.

Cedral fasado ir stogo sprendimai

Susipažinkite su mūsų Cedral dailylentėmis ir plokštelėmis

EQUITONE unikalus fasado sprendimas

Visa informacija apie EQUITONE fasado plokštes.