Skaidrūs lakštai tvariems gyvenamųjų ir ūkio pastatų stogų sprendimams

Gyvenamųjų ir žemės ūkio pastatų, kuriems reikia daugiau dienos šviesos, stogų dangas vis dažniau papildo skaidrūs banguoti lakštai. Lietuvoje tokie lakštai komponuojami su fibrocementiniais gaminiais ieškant tinkamiausių sprendimų industriniams objektams, gyvulių fermoms, sporto ar komerciniams kompleksams arba statant namus su terasomis, pavėsinėmis. Skaidrūs lakštai patalpoms suteikia daugiau šviesos, išlaikant tvirtumą ir atsparumą ultravioletiniams spinduliams.

Skaidrūs lakštai tvariems gyvenamųjų ir ūkio pastatų stogų sprendimams

ŪKININKAI RENKASI DĖL ŠVIESOS

Į stogo dangą įmontuotus lakštus, kurių skaidrumas – 80 proc., renkasi gyvulininkystės sektoriaus atstovai. Skaidrūs lakštai lengvai montuojami su įvairiais kitais banguotais lakštais, jie dažnai naudojami įrengiant atviro tipo, pakeltus kraigus, nes užtikrina oro cirkuliaciją ir kartu neleidžia į vidų patekti krituliams.

Vienas svarbiausių kriterijų rūpinantis gyvulių gerove – suteikti jiems pakankamai natūralios šviesos. Įmontavus į stogą skaidrių lakštų, ūkio pastatas šviesos gauna net ir apniukusiomis dienomis.

Skaidrūs lakštai tvariems gyvenamųjų ir ūkio pastatų stogų sprendimams

„Skaidraus lakšto bangos aukštis toks pat, kaip įprasto „Eternit“ banguoto fibrocementinio lakšto. Švieslangius galima įkomponuoti kur tik norime, bet kuriame aukšte. Mūsų karvidėse dėjome skaidrius lakštus stogo centre ir šlaituose“, – apie savo pasirinkimą pasakoja žemės ūkio bendrovės „Kepaliai“ inžinierius Svajūnas Pilipuitis. Bendrovės pastate, kuriame laikomi keli šimtai melžiamų karvių, šviesos užtenka ir žiemą. Panašų poveikį pastebėjo ir Šiaulių rajone esančiame Bertužių kaime ūkiniame pastate stručius, dekoratyvinius paukščius, triušius, ožkas laikantis Vaidas Krasauskas. Stogą uždengęs „Eternit AGRO“ XL lakštais, šiuos jis papildė skaidriais lakštais. Tai labai pagerino stručių, kuriems reikia išskirtinės priežiūros, laikymo sąlygas.

Skaidrius lakštus išbandę ūkininkai tvirtino, kad juos montuoti paprasta, kaip ir įprastus ūkio sektoriui skirtus lakštus.

Skaidrūs lakštai tvariems gyvenamųjų ir ūkio pastatų stogų sprendimams

LENGVA DERINTI SU ĮPRASTAIS LAKŠTAIS

„Jų svoris yra 1,5 kg vienam kvadratiniam metrui. Jie yra lygiai tokio pat dydžio, kaip mūsų „Eternit AGRO XL“ lakštai, tai yra 1,13 m ir 2,5 m. Dėl to yra labai patogu juos naudoti – nereikia jokios papildomos konstrukcijos“, – teigė „Eternit“ regiono pardavimų vadovas Donatas Bosas.

„Skaidrūs lakštai yra dviejų tipų: skirti žemės ūkio, industriniams pastatams, ir gyvenamųjų namų sektoriui, kur įrengiamos terasos, pavėsinės, ir reikia dangos, praleidžiančios šviesą, bet sudarančios apsaugą nuo lietaus, krušos, neigiamo saulės poveikio“, – jau dešimtmetį mūsų šalies gyventojų stoguose montuojamus skaidrius lakštus apibūdina Vidas Jaškauskas, „Eternit“ projektų vadovas.

Skaidrūs lakštai tvariems gyvenamųjų ir ūkio pastatų stogų sprendimams

Užsisakykite nemokamus pavyzdžius jau dabar!

Skaidrūs lakštai tvariems gyvenamųjų ir ūkio pastatų stogų sprendimams

Pasirinkę dengti gyvenamųjų namų stogą populiariais „Cedral Banga“ taip pat gali derinti su skaidriais lakštais.

Permatomi banguoti lakštai pasižymi tokiu pat tvirtumu, kaip ir fibrocementiniai. „Mūsų turimi skaidrūs lakštai yra 5 ir 8 bangų, jų dydis ir plotis atitinka populiariausius įprastų lakštų matmenis“, – sako V. Jaškauskas.

Skaidrios dangos intarpai puikiai tinka tiek gyvenamiesiems, tiek industriniams, ūkio pastatams, prireikus jas galima tiekti pagal pateiktus individualius matmenis. „Lietuvoje skaidrių lakštų pasirinkimas didėja, galime pasiūlyti vis daugiau jų rūšių. Populiarėja produktas iš vientiso skaidraus lakšto, kuris kaip kepurė užsideda ant kraigo. Sprendimus nuolat tobuliname“, – teigia V. Jaškauskas.

Skaidrūs lakštai tvariems gyvenamųjų ir ūkio pastatų stogų sprendimams

NELAIDŪS ŠILUMAI, ŠALČIUI

Skaidrūs lakštai dėl juose esančių oro kamerų pasižymi nedideliu svoriu, geromis šilumos izoliacijos savybėmis. Jų geras šilumos perdavimo koeficientas. „Gaminant paliekami tarpeliai, susidaro mažos oro kameros. Dėl to lakštai nėra laidūs šilumai ir šalčiui, mažina rasos susidarymo galimybę“, – stogo dangos savybes vardina „Eternit“ atstovas.

Atliekant UV spindulių pralaidumo testus, nustatyta, kad RELON poliesterio turintys lakštai, tūkstantį valandų veikiami paspartinto senėjimo sąlygų, nepagelto, beveik visiškai išlaikė pradinę spalvą.

Skaidrūs lakštai tvariems gyvenamųjų ir ūkio pastatų stogų sprendimams

Iš permatomo poliesterio pagaminti, stiklo pluoštu sutvirtinti 4 milimetrų storio skaidrūs lakštai pasižymi geru storio ir tvirtumo santykiu. Jie atsparūs mechaniniam bei cheminiam poveikiui – krušai, rūgštims, šarmams, nebijo korozijos poveikio, nesideformuoja atsiradus didesniems temperatūros svyravimams. Lakštai laikui bėgant nesutrūkinėja.

Ekspertai fermose ir panašiuose pastatuose rekomenduoja bent 10 proc. stogo uždengti skaidriais lakštais, kad pasinaudojus saulės energija būtų taupoma elektra ir kuriamos gyvulių gerovės reikalavimus atitinkančios sąlygos.

agri support

Vis dar turite klausimų? Būtinai susisiekite su mumis.

Cedral fasado ir stogo sprendimai

Susipažinkite su mūsų Cedral dailylentėmis ir plokštelėmis

EQUITONE unikalus fasado sprendimas

Visa informacija apie EQUITONE fasado plokštes.