Beasbestinio šiferio sandėliavimo klaidos ir patarimai

Beasbestinio šiferio sandėliavimo klaidos ir patarimai

Beasbestinio šiferio sandėliavimo klaidos ir patarimai

Pastebėjote, kad jūsų dar visai neseniai uždėta stogo danga yra pabaltavusi? Stogo baltėjimas gali būti susijęs su netinkamu banguotų lakštų sandėliavimu. Visgi išsigąsti labai nereikėtų, nes šį estetinį trūkumą galima visai nesunkiai pašalinti, nuplovus stogą citrinos rūgštimi. Beasbestinis šiferis – viena patvariausių Lietuvos klimatui pritaikytų stogo dangų. Nors jie ir nereikalauja daug priežiūros, daugelis namų savininkų ir netgi statybininkų dažnai daro vieną esminę klaidą – netinkamai juos sandėliuoja. Svarbu žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kurios padės tinkamai išlaikyti nupirktus lakštus iki dengimo.

Beasbestinio šiferio sandėliavimo klaidos ir patarimai

Ar galima banguotus lakštus sandėliuoti lauke?

Iš natūralių medžiagų gaminamas beasbestinis šiferis – ilgaamžė mūsų šalies stogų klasika. Šie lakštai yra pagaminti iš pluoštinių cemento, kuris pasižymi atsparumu aplinkos veiksniams tokiems kaip drėgmė, lietus ar ultravioletiniai spinduliai. Visgi dažnai pastebima, kad žmonės, įsigiję banguotus lakštus, pasirenka juos sandėliuoti lauke mėnesį ar net pusmetį. O tai nėra teisingas sprendimas, nes šią medžiagą būtina saugoti sausoje bei gerai vėdinamoje patalpoje.

„Viena iš didžiausių problemų yra tai, kad klientai dažytus lakštus sandėliuoja lauke. Daugeliui žmonių atrodo, kad jeigu beasbestinis šiferis skirtas stogui, tai vadinasi jie gali būti sandėliuojamas lauke. Tačiau, jei lakštai yra laikomi ant paletės ir apvynioti plėvele, jie nėra apsaugoti nuo drėgmės. Lakštų sudėtyje esančios kalkės, veikiamos lietaus ar sniego, pradeda kilti į paviršių, o tai gali sukelti lakštų baltavimą“, pastebi Eternit kokybės skyriaus vadovas Edgaras Norgela. Jis taip pat pabrėžia, kad nepaisant šio pablogėjusio estetinio vaizdo, banguoti lakštai savo tvirtumo nepraranda. Kalkinės dėmės dažnai pastebimos tik tada, kai lakštai išdžiūsta. Nors pati stogo danga nepatiria jokios žalos, specialistams, atvykusiems apžiūrėti gyvenamosios vietos, neretai tenka raminti žmones, nustebusius pasikeitusiu stogo dangos vaizdu. Visgi šias dėmes galima visai nesunkiai pašalinti, nuplovus jas citrinos rūgštimi. Nors stogo dangai nieko nenutinka, tačiau siekiant išvengti šių nemalonumų, svarbu pasirūpinti tinkamu banguotų lakštų sandėliavimu. Pluoštinio cemento šiferio lakštai yra labai tvirti, tačiau prieš juos naudojant stogo dengimui, būtina užtikrinti, kad jie būtų laikomi vėdinamoje patalpoje – sandėlyje, garaže ar kitose vietose, kur nėra drėgmės. Bendraujant su daugybe namų savininkų yra pastebėta, kad apie banguotų lakštų laikymą egzistuoja keli pagrindiniai mitai. Dažniausiai pamatę atvežtą paletę, kuri apvyniota plėvele, klientai mano, kad ši jau apsaugota nuo lietaus, todėl nusprendžia juos laikyti po atviru dangumi. Kitas klaidingas įsitikinimas, kuriuo tiki ir nemažai statybininkų – galima sutaupyti, nusipirkus beasbestiniu lakštus žiemą ir juos sandėliuoti lauke iki pavasario, kai bus palanku pradėti darbus.

Beasbestinio šiferio sandėliavimo klaidos ir patarimai

Kodėl svarbu tinkamai sandėliuoti banguotus lakštus?

Pasak produkto vadovo Donato Boso, beasbestinis šiferis paletėje turėtų būti sudėti taip, kad jų „geroji“ pusė persikeistų su „blogąja“. Ilgiau sandėliuojant juos lauke, drėgmė gali prasiskverbti į apačią, o tai gali paveikti dažų sluoksnį. Dėl cheminių reakcijų, kurios vyksta paviršiuje iš „blogosios“ pusės gali susiformuoti kalkės dėmės, o tai gali nulemti, kad „geroji“ pusė, skirta dengti stogą, neteks estetinio patrauklumo. „Žmonės dažnai nežino, kad beasbestinis šiferis po pagaminimo dar 30 dienų reaguoja į aplinką.

Cementas yra gyvas produktas, technologai sako, kad jis dar 10 metų reaguoja ir keičiasi. Ant stogo lakštų „geroji“ pusė nesiliečia su „blogąja“, taigi jeigu iškart dengsite stogą, lietus ir krituliai lakštams nepakenks“. Sandėliuojant lauke lakštų techninės savybės nenukenčia, tačiau iš cemento išsiskyrusios kalkės ar kitos priemaišos gali persismelkti į paviršių nuo nedažyto lakšto antrosios pusės. Eternit produkto vadovas Donatas Bosas prisimena kartą išgelbėjęs kliento stogą – pastebėjęs, kad klientas atidengęs plėvelę nuo banguotų lakštų ketina juos laikyti lauke bei darbus pradėti tik po pusmečio, Eternit atstovas įtikino klientą uždengti paletę brezentu. Po pusmečio tik vienas lapas iš 200 buvo nežymiai pabaltavęs.

Beasbestinio šiferio sandėliavimo klaidos ir patarimai

Montavimo instrukcijos

Paprasčiausias banguotų lakštų sandėliavimo taisykles galima rasti ant kiekvienos banguotų lakštų paletės. Rekomenduojama, kad lakštai būtų sukrauti ne daugiau kaip dviem aukštais, o jei pagrindas yra nelygus, tada tik vienu aukštu. Kraunant lakštus, negalima jų tempti ar vilkti – reikėtų juos kelti. Jei lakštai ilgesni nei vienas metras, siūloma juos kelti dviese. Mūsų tinklapyje rasite visą svarbiausią informaciją apie banguotų lakštų sandėliavimą bei montavimo instrukcijas. Pastebime, jog neretai lietuviai mėgsta būti savo namų meistrais. Nors beasbestiniais lakštais nuosavą stogą uždengti tiems, kurie bent šiek tiek išmano apie statybas, tikrai nėra sudėtinga, tačiau kartais net profesionalams gali nutikti įvairių nenumatytų situacijų.

Beasbestinio šiferio sandėliavimo klaidos ir patarimai

Kaip patikrinti banguotų lakštų kokybę?

Banguoti lakštai gamykloje yra patikrinami daugybe skirtingų testų – nuo tvirtumo, drėgnumo iki dažų sukibimo. Prieš juos įsigyjant, galima atlikti tam tikrus patikrinimus neturint specialių įgūdžių ar įrankių. Pavyzdžiui, galima apžiūrėti, ar ant lakšto nėra įtrūkimų, priklijuoti prie lakšto gabalėlio lipnios juostos ir ją nuplėšti, tikrinant, ar nėra jokių dažų žymių. Taip pat galima su kitu žmogumi išbandyti lakšto tvirtumą, bandant jį sulenkti – gaminys neturėtų lenktis.

Banguotų lakštų garantija

Banguotus lakštus daugiau nei prie dvidešimt penkerius metus gaminti Eternit įmonė ypač didelį dėmesį skiria savo gaminių kokybei. Kokybės vadovas E. Norgela pažymi: „Kai kalbama apie santykį tarp to, ką mes parduodame, ir gaunamų pretenzijų, tai sudaro labai mažą dalį – tik 0,11 proc. nuo visos mūsų prekybos apimties." Gavę pranešimą apie galimą stogo dangos problemą, Eternit atstovai atvyksta į vietą jį apžiūrėti. Pretenzijų sprendimo variantų yra įvairių – pabalusius lakštus neretai galima nuplauti, o kai kuriais atvejais gali prireikti ir viso stogo perdažymo. Pretenzijas galima užregistruoti ir išspręsti, turint dokumentus, patvirtinančius stogo dangos pirkimą. Daugiausia problemų iki šiol kildavo dėl prarastų ar per kraustymą pradingusių pirkimo čekių. Banguotiems lakštams suteikiama ilgalaikė garantija, tačiau neretai susiduriama su vienu trūkumu – per kelis dešimtmečius žmonės dažnai praranda pirkimo dokumentus arba jie tiesiog išblunka. Be šių dokumentų tampa kur kas sudėtingiau įrodyti, kad banguoti lakštai buvo pagaminti būtent šios įmonės. Dabar yra paprastas būdas išspręsti šią problemą – užtenka nufotografuoti pirkimo čekį ar sąskaitą faktūrą, užpildyti specialią formą, ir visi duomenys bus saugomi įmonės duomenų bazėje. Registruoti garantiją.

Cedral fasado ir stogo sprendimai

Susipažinkite su mūsų Cedral dailylentėmis ir plokštelėmis

EQUITONE unikalus fasado sprendimas

Visa informacija apie EQUITONE fasado plokštes.