Dažniausios stogo problemos bei kaip jas išspręsti?

Statant namus ar juos renovuojant stogas vaidina, šiame procese, itin svarbų vaidmenį. Stogo danga ne tik atlieka apsauginę namo funkciją, bet ir padeda kurti bendrą gyvenamosios vietos paveikslo vaizdą. Visgi neretai renkantis stogo dangą norima, jog ji būtų ilgaamžė bei nuolatos atrodytų estetiškai. Specialistai teigia, jog siekiant šio vaizdo, svarbu atsižvelgti ne tik į vyraujančias gamtos sąlygas, bet ir tinkamai bei reguliariai atliekamą stogo priežiūrą. Pateikiame keletą pavyzdžių su kokiomis problemomis dažniausiai susiduriama, nesirūpinant stogo danga, bei dalinamės patarimais, kaip išvengti šių nemalonumų.

Dažniausios stogo problemos bei kaip jas išspręsti?

Medžių, augančių šalia stogo, daromi padariniai

Kuriant namų paveikslą neretai norima, jog prie gyvenamosios vietos žaliuotų medžiai, kurie suteiktų aplinkai išskirtinumo. Ir nors tai iš tiesų graži vizija, siekiant apsaugoti stogo dangą, siūloma šios minties atsisakyti. Medžių, augančių šalia gyvenamojo pastato, lapai ar smulkios šakelės, patekusios ant stogo dangos nebeleidžia nutekėti vandeniui nuo stogo. O tokiu būdų susidariusi perteklinė drėgmė ima gadinti stogą, todėl laikui bėgant jis nebegali atlikti savo pagrindinės funkcijos. Siekiant to išvengti, patariama vengti medžių sodinimo šalia gyvenamojo pastato. Visgi, jeigu namas jau yra pastatytas šalia medžių, patariama kasmet nupjauti šalia stogo esančias šakas, jog sumažėtų šiukšlių, užkritusių ant stogo, kiekis. Be to, skatinama ir reguliari stogo higiena – siūloma kiekvienais metais nuo stogo nuvalyti susikaupusius nešvarumus, kurie neleidžia stogui kvėpuoti. Specialistai taip pat pamini, jog dideli medžiai suformuoja šešėlius, kurie gali iššaukti ir kitą problemą – stogo puvimą.

Dažniausios stogo problemos bei kaip jas išspręsti?

Stogo dangos įtrūkimai

Bene dažniausia stogo problema – įvairūs šios dangos įtrūkimai. Dažniausiai pastarieji atsiranda stogo šlaito sujungimuose. Specialistų teigimu, šių įtrūkimų atsiradimas glaudžiai siejamas su klaidomis, padarytomis montuojant stogą. Netinkamai sumontuoti stogo elementai yra veikiami temperatūros pokyčių – jie gali atsilaisvinti. O šie veiksniai daro įtaką vandens patekimui ant stogo konstrukcijos. Dėl šių priežasčių, patariama itin atsakingai apžiūrėti stogo dangą bei pastebėjus atsilaisvinusius elementus juos sutvirtinti, naudojant papildomas tvirtinamąsias detales, o kitus stogo įtrūkimus izoliuoti specialia hidroizoliacine mastika. Tokiu būdu bus užtikrinta, jog ant stogo konstrukcijos per įvairius plyšius nepateks vanduo.

Dažniausios stogo problemos bei kaip jas išspręsti?

Lietaus vandens nuvedimo sistema

Siekiant, jog stogo danga būtų ilgaamžė bei atrodytų estetiškai, specialistai pataria pasirūpinti lietaus vandens nuvedimo sistemos įdiegimu. Ši sistema užtikrina, kad vanduo galėtų lengvai nutekėti nuo stogo dangos. Negana to, svarbu atkreipti dėmesį, jog įvairūs nešvarumai linkę kauptis ne tik ant stogo dangos paviršiaus, bet ir lietaus nuvedimo sistemoje. Dėl šios priežasties, norint, kad vanduo nepadarytų žalos stogo dangai, būtina pasirūpinti tiek jos, tiek nuvedimo sistemos švara.

Dažniausios stogo problemos bei kaip jas išspręsti?

Stogo dangos kenkėjos – samanos

Dar viena itin dažna stogo dangos problemų – ant stogo augančios samanos bei kiti augalai. Neretai su šiais sunkumais susiduriama kaimo vietovėse, kuriuose vyrauja gerokai daugiau natūralių dulkių. Pastarosios pradeda kauptis ant stogo ir sudaro puikią terpę augti samanoms. Visgi, pastebėjus, jog samanos ima augti ant namo stogo, būtina jas nuvalyti ne tik specialiu skysčiu samanoms naikinti, bet ir nuplauti stogo dangą aukšto slėgio vandens srove. Be to, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į šalia pastato augančius augalus, bet ir į ūkinę veiklą, vykdomą netoli gyvenamosios vietos – dažnai netoliese namo esanti dirbamoji žemė ar augalų tręšimas gali paskatinti samanų augimą. Specialistai taip pat pataria, kad pastebėjus šių augalų augimą ant stogo, reikėtų juos pašalinti kiek įmanoma greičiau, nes samanoms išsišaknijus, tai padaryti bus gerokai sunkiau.

Siekiant, kad stogo danga būtų ilgaamžė bei nuolatos atrodytų estetiškai svarbu atkreipti dėmesį į šiuos veiksnius:

  • Vengti augalų sodinimo šalia gyvenamosios vietos – medžių lapai ar smulkios šakelės, patekusios ant stogo dangos neleidžia nutekėti vandeniui nuo stogo, todėl susidaro perteklinė drėgmė, gadinanti stogo dangą.
  • Esant namui šalia augančių medžių – kasmet nupjauti šalia stogo esančias šakas bei reguliariai nuvalyti stogo dangą.
  • Kruopščiai bei reguliariai apžiūrėti stogo dangą – pastebėjus atsilaisvinusius elementus juos sutvirtinti papildomomis tvirtinamosiomis detalėmis, o stogo įtrūkimus izoliuoti hidroizoliacine mastika.
  • Pasirūpinti, jog vanduo galėtų lengvai nutekėti nuo stogo – siūloma pasirūpinti lietaus vandens nuvedimo sistemos įdiegimu.
  • Pastebėjus augančias samanas ant stogo – nuvalyti jas specialiu skysčiu samanoms naikinti bei nuplauti stogo dangą aukšto slėgio vandens srove.

Cedral fasado ir stogo sprendimai

Susipažinkite su mūsų Cedral dailylentėmis ir plokštelėmis

EQUITONE unikalus fasado sprendimas

Visa informacija apie EQUITONE fasado plokštes.